Spring naar inhoud

VARKENS

novo-kinder-boerderij-008-2
We heben maar een ras varken waarvan de 2 rond lopen.
Dus dit word dan een kleine pagina over de kune kune varkens.
Kune kune spreek het uit in het engels goonie goonie.
De dubbelen oo word in het engels als lange oe uitgesproken.
Dus dat betekend dat je de oe langer uitspreekt.
Kune kune wat vet en rondig betekend komen oorspronkelijk uit de Polynesische eilanden.
En zijn door maori`s getransporteerd naar nieuw zeeland.
Eind jaren 60 en Begin jaren 70 waren de kune kune varkens bijna uitgestorven en ombekend bij de blanke mensen.
Tot dat de 2 resevaart eigenaren met namen Michael Willis en John Simster er de lucht van deze kleine varkens ras kregen.
Sins dien kochten ze de varken ras zoveel als het kon op om er een fok programma na te houden.
Het levert echter maar 18 van dit varken ras op.
Met latere inmengin van meer van dit varken ras werd er een stamboek voor dit ras opgezet.
Tegen woordig is de populatie van de kune kune in nieuw zeeland gezond te noemen.
De ras bewijs dit door de grote vraag voor houders van dit kleine varken ras.
dierenweide-36
Kune kunes arriveerden in Brittannië in 1992. Zoe Lindop en Andrew Calveley hadden meerdere jaren in N.-Z. gewerkt en waren erg gecharmeerd door het ras. Nadat ze Michael Willis hadden leren kennen en vernomen hadden hoe bedreigd dit kleine varken was, besloten ze om een kleine hoeveelheid van deze Kune kunes naar Brittannië te importeren en verder mee te fokken. Door het feit dat de Kune kunes alleen nog in N.-Z. bestonden, was het belangrijk om er een tweede land bij te krijgen als back up, in geval er een allesverwoestende ziekte in hun land zou uitbreken.
Michael fokte voor hen een zo groot mogelijke genetische variëteit aan Kunekunes, dit uit belangrijkheid voor het kunnen verder fokken. Hadden ze slechts één enkel soort overgebracht, waren ze nooit in staat geweest een gezonde vertegenwoordiging van het ras in stand te houden en zou dus op de termijn het ras niet ten goede zijn gekomen.
Later werd de kune kune varken in het voorjaar van 1997 naar Nederland importeerd.
De kune kune varken worden tussen de 60 en de 76 cm hoog en kunnen tussen de 55 en 95 kg wegen. Hun hele lichaam is met haren begroeid. Dit kan gaan van kort en strak naar lang en gekruld haar. Ze bestaan in crèmekleur, gember, bruin, zwart en gevlekt. Ze hebben en medium tot korte snuit en zowel punt- als flaporen. Ze hebben korte benen en een kort rond lijf. Het meest ongewone van de meeste Kune kunes is het paar kwastjes onder hun kin die ze vaak bezitten, net als geiten. Deze kwastjes heten piri piri’s in het Maori. Het is niet iets exclusiefs voor Kune kunes, maar het is wel vrij ongewoon. Ze hebben een verrukkelijk temperament: rustig, vreedzaam en heel vriendelijk. Ze bloeien helemaal op in menselijk gezelschap.
Dit is ook de reden waarom wij van de dierenweide deze ras in 2007 als zeug hebben aangeschaft.
En iedere bezoeker word getrakteerd op de vriendelijke charme van de kune kune varken en is dan ook niets voor niets een top actractie van de dierenweide.
En tot zo ver we weten.
Zijn wij de enige kinderboerderij die ook wel bekend staat als zorg boerderij als enige in de proviciè Groningen die kune kune varkens bezitten.
En dat terweten dat de eerste kune kune varken hier in 1997 in Nederland vestigen en door gefokt worden op een boerderij in Mussel.

Een leuk anadote


Een van de varkens (Met de naam Koba) is ook als mascotte te bewonderen op een webstek
Klik op de onderste foto
07-28-2008-0002-0012