Spring naar inhoud

 

Paarden

dierenweide-070409

Fjord

dierenweide-34<
Inmiddels worden er bijna geen paarden meer voor de landbouw gebruikt, maar de Fjord heeft laten zien dat ze ook heel geschikt zijn als recreatiepaard. Dat is ook heel logisch: door zijn makkelijke gangen zit je heerlijk in het zadel en met zijn opgewekte karakter heb je altijd een vrolijk maatje bij je. Een Fjord is echt voor het hele gezin. Ze kunnen best een sprongetje maken, je kunt ze voor een kar laten lopen en je kunt uren op ze rijden. Bovendien zijn ze goedkoop in de onderhoud. Het Fjord staat het liefst het hele jaar buiten.
Het Fjord heeft een leuk karakter en maakt zich niet snel kwaad om iets. Soms willen ze wel eens hun zin doordrijven , maar als je zelf rustig blijft en ze goed opvoed blijven ze rustig.
Het meest opvallende van de Fjord is de prachtige aalstreep. De aalstreep is de donkere streep die over de ruggegraat van het paard loopt. Dat kan je mooi zien als zijn manen in een boog geknipt zijn. In Nederland knippen we de witte manen iets korter dan de zwarte, zodat de donkere steep extra goed opvalt.
Het hoofd van een Fjord heeft een breed voorhoofd met grote ogen en kleine, rechte oortjes.
Door zijn vlakke schoft zit de rug ook lekker zonder zadel!! Door zijn stevige bouw kan je je hele leven op zo’n Fjord blijven rijden. Dat is maar goed ook, want als je eenmaal rijdt, wil je niets anders meer.
dierenweide-70411<
Na de eerste wereldoorlog kwamen de eerste Fjorden naar Nederland. De boeren gingen de paarden vervangen door tractoren. Toch hadden nog niet alle bedrijven behoefte aan een paard of pony. Het onderhoud van een groot paard was vaak te duur voor arme boeren en zij keken uit naar een kleiner paard. Er waren zelfs speciale mensen die uitkeken naar kleine paardjes die geschikt waren voor de boeren.
Het paardje moest tussen de 135 en 145 cm hoog zijn, braaf en stevig gebouwd, zodat ze goed kunnen trekken. Er werd voor een Fjord gekozen.
In 1954 werden de eerste Fjorden vanuit Denemarken naar Nederland gehaald. Al snel werden de Fjorden heel populair en er kwamen steeds meer naar Nederland. De eerste “Fjordenfans” waren geboren.

Weetje
Bij een Fjordenpaard kun je op
de billen zijn brandmerken zien.
Als veulentje krijgen de Fjorden
een soort “boter-kaas-en-eieren”
brandmerk op hun linkerbil. In
dat brandmerk staan allemaal
puntjes. Deze puntjes zijn bij iedere
Fjord verschillend, zodat ze altijd
uit elkaar te houden zijn.

Shetland

novo-kinder-boerderij-064
De Shetland pony is afkomstig van de Shetland eilanden, tweehonderd kilometer ten noorden van Schotland, maar is intussen ook al ruim honderd jaar in Nederland aanwezig en heeft in ons land een grote opgang gemaakt. De Shetland pony behoort tot de kleinste paardenrassen; de maximum stokmaat is 1.07m. Het is ook één van de oudste paardenrassen.
novo-kinder-boerderij-066
De Shetlander is zeer sober. Hij staat nog dicht bij de natuur en onderscheidt zich van andere paarden- en ponyrassen door de zware winterbeharing. Hij kan zonder bezwaar het gehele jaar buiten blijven, als hij maar een droog beschut plekje ter beschikking heeft.
De Shetlander is bijzonder veelzijdig. Oorspronkelijk in Nederland de vervanger van de trekhond. In verhouding tot zijn lichaamsgewicht kan hij geweldige prestaties leveren en is, verhoudingsgewijs, het sterkste paardenras ter wereld. Maar ook als lastdieren zijn ze in staat zeer zware vrachten over grote afstanden te vervoeren. Nu het economisch gebruik op de achtergrond is gekomen, blijken het goede recreatiepony’s te zijn. Het aangespannen rijden neemt sterk toe, niet alleen recreatief, ook voor concours rijden is grote belangstelling. En in de spectaculaire tak van het aangespannen rijden, de samengestelde wedstrijden, laat de Shetlander zich ook terdege gelden. Als eerste rijpony voor kinderen is de Shetlander bijzonder geschikt. Het zijn uitstekende speelkameraadjes en door hun geringe grootte wekken ze het vertrouwen van jonge kinderen eerder dan grotere pony’s.